مارتک- سارا جمالآبادی: مارتین بصیری، کارآفرین موفق ایرانی – کانادایی در حوزه تکنولوژی و مدیرعامل شرکت APPLYBOARD، به تازگی از شرکت جدیدش با اسم پاساژ (Passage) رونمایی کرده است؛ شرکتی که هدفش کاهش موانع مهاجرت کارگران ماهر به کاناداست.
مارتین که در سال ۲۰۱۵، با دو برادر دیگرش «مِتی» و «مَسی» شرکت موفق اپلایبورد را تاسیس کردند که در حال حاضر ارزش چند میلیارد دلاری دارد، درباره شرکت تازهاش Passage توضیح داده است: «مهاجرت به کشورهای غربی بیشتر به افرادی محدود شده است که از توانایی مالی برخوردار هستند، در حالی که باید بحث مسائل مالی را از موضوع مهاجرت جدا کنیم. مهاجرت باید باید بر اساس شایستگی و تخصص افراد باشد و نه ثروت، جنسیت و نژاد.»
ایدههای درخشان یک ذهن مهاجر
ایده شرکت جدید مارتین بصیری در اصل ادامه اولین شرکتی است که آنها در کانادا تاسیس کردند، یعنی شرکت اپلایبورد. این شرکت که امروز یکی از بزرگترین پرتالهای کمک به دانشجویان بینالمللی در جهان است، به دانشجویان کمک میکند تا برای دانشگاه پذیرش بگیرند. در واقع اپلایبورد، نرمافزاری است که با استفاده از فناوری هوش مصنوعی، فرآیند پیچیده انتخاب شهر و دانشگاه را آسان میکند.
همچنین اپلایبورد با دانشگاهها، مدارس زبان و مراکز آموزش عالی کانادا، آمریکا و حتی انگلستان و استرالیا قراردادهای رسمی همکاری دارد و بخشی از درآمدزایی آن هم از این روش است که اگر دانشجویی ازطریق این سرویس در دانشگاهی ثبتنام کند، بخشی از شهریه به آنها میرسد.
مارتین که ۳۵ سال دارد و شرکت جدیدش را با ۴۰ میلیون دلار سرمایه اولیه راه انداخته است، امروز به عنوان یکی از کارآفرینان استارتاپهای جهانی و چند میلیارد دلاری شناخته میشود و همچنین سال گذشته نامش در فهرست ۵۰ رهبر نوظهور جامعه کانادا آورده شد.
اختراع در ۱۰ سالگی کارآفرینی در ۲۲ سالگی
مارتین که در سال ۲۰۱۰ برای ادامه تحصیل در رشته مهندسی از ایران به کانادا مهاجرت میکند، در یکی از مصاحبههایش درباره چگونه شکل گرفتن اپلایبورد، میگوید: «من خودم یک دانشجوی بینالمللی بودم که مشکلات سخت پذیرش گرفتن را گذرانده بودم. واقعیت این است که دانشجویان خارجی برای اینکه بتوانند رشته درستی برای خودشان انتخاب کنند، به اطلاعات زیادی نیاز دارند که به سختی میتوان آنها را بدست آورد. این بود که با کمک دوستانمان شروع کردیم به کار روی این موضوع و نتیجه هم گرفتیم.»
البته وقتی داستان زندگی مارتین را میخوانیم متوجه هوش و استعداد به خصوصش هم میشویم: پسربچهای که در ۱۰ سالگی یک فلزیاب میسازد و به یکی از همکلاسیهایش میفروشد و در ۱۳ سالگی این توانایی را دارد که کامپیوتر و ابزارهای الکترونیکی را تعمیر کند و در دوره دبیرستان، کدنویسی و طراحی مدار تدریس میکند.
نه گفتن به ۱۰۰ میلیون دلار
شاید جالب باشد این را هم اضافه کنیم که مارتین بارها پیشنهادهایی برای فروش استارتآپش در اوایل کار داشته است، حتی یک پیشنهاد چند صد میلیون دلاری؛ اما او و گروهش با تیزهوشی به آنها جواب رد دادند، چون آینده روشن آن را میدیدند.
مارتین در این باره هم در یکی از مصاحبههایش گفته است: «روزی که به پیشنهاد ۱۰۰ میلیون دلاری نه گفتم، تنها ۱۵۰۰ دلار در حساب بانکیام بود. اما به این فکر کردم که چرا باید بهترین ایدهام را بفروشم؟ امروز هم مطمئن هستم که اپلایبورد، چند نسلی خواهد شد.»