مارتک: تعلیق مجوز، پلمب و فیلتر برخی کسبوکارهای آنلاین در بیش از تو هفته گذشته به خاطر انتشار تصویر بدون حجاب کارمندان زن آنها، باعث ایجاد شوک بزرگی به اکوسیستم نوآوری کشور شده است. بسیاری از کارشناسان و اقتصاددانها هشدار دادهاند که ادامه این روند باعث ایجاد موج جدیدی از مهاجرت جوانانی خواهد شد که تا کنون و در شرایط سخت اقتصادی در ایران مانده و دست از تلاش برنداشته بودند.
همچنین این گروه جلوگیری از فعالیت کسبوکارها به خاطر انتشار تصاویر کارمندان زن آنها بدون حجاب را خلاف شعارهایی که دولت تاکنون در زمینه توسعه اقتصاد دیجیتال و رونق اشتغال زده است، میدانند.
برای نمونه رئیس سازمان نظام صنفی رایانهای تهران در واکنش به توقف فعالیت برخی کسبوکارها از جمله دیجیکالا، ازکی و طاقچه در چند هفته گذشته، در توییتر خود گفته بود که این اتفاقها خلاف جهت توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور است.
همچنین دقایقی پیش هم معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری نسبت به تعطیلی کسبوکارهای فناور واکنش نشان داده و این اتفاق را باعث آسیب زدن به اقتصاد دانشبنیان کشور دانسته است.
روحالله دهقانی فیروزآبادی با مورد خطاب قرار دادن وزیر ارتباطات و دبیرشورای عالی فضای مجازی اعلام کرده که جریانی به دنبال آسیبزدن به اقتصاد دانشبنیان و فضای کسبوکار است. او از فعالان زیستبوم دعوت کرده است که با همدلی از مسیر رشد کسبوکارها حمایت کنند.
به باور او سکو، کارخانه و … نباید تعطیل شود، چرا که تعطیلی به افرادی که از آن استفاده میکنند و همینطور به اشتغال، امید و تولید آسیب میزند. دهقانی در ادامه نوشته است: «مدیران کسبوکارها برای اجرای قانون مسئولیت دارند و باید برای جلوگیری از تخلف در تعامل با تنظیمگران بخشی، اقدام کنند. اگر عضوی از مجموعهای تخلفی کند، مدیران آنها باید تدبیر و در صورت لزوم برخورد کنند.»
در ادامه عیسی زارعپور، وزیرارتباطات هم به این اظهارات معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری واکنش نشان داده است. او هم گفته است که راه برخورد با کارکنان متخلف یک سکو، بستن آن سکو نیست و راهحل، برخورد با افراد متخلف است.
او تاکید کرده که رئیس جمهوری هم مخالف توقف جریان خدمترسانی فناورانه و نوآورانه به ویژه در بسترهای بومی مردم هستند و در این زمینه به مراجع مسئول تذکر دادهاند. همچنین او در ادامه یادآور شده که پیگیر حل این مشکلات است.
در حالی وزارت ارتباطات اعلام میکند که پیگیر رفع مشکل فیلتر و پلمب برخی کسبوکارهای آنلاین است که هر روز توقف فعالیت این کسبوکارها، لطمههای جبرانناپذیری به بخش فروش و درآمد آنها وارد میکند.
هرچند که ساعاتی پیش و با پیگیری مارتک مشخص شد که «ازکی» طی مذاکراتی که با بیمه مرکزی داشته توانسته مجوز خود را از حالت تعلیق خارج کند، اما در این زمینه دو دفتر دیجیکالا بیش از دو هفته است که پلمب است و حتی در این زمینه کسی پاسخگو نیست. برای نمونه امروز (دهم مرداد) مسعود ستایشی، سخنگوی قوه قضائیه در نشست خبری خود در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی پیرامون برخورد با پلتفرمها به خاطر مسأله حجاب کارکنانشان گفته است که پلمب یا توقیفهایی که در این زمینه صورت پذیرفته بدون اطلاع و صدور دستور مربوطه از سوی قوه قضائیه بوده و آنها تاکنون چنین دستوری مبنی بر پلمب اماکن یا واحدهای متخلف صادر نکردهاند.
همچنین طاقچه، به عنوان پلتفرم فروش آنلاین کتاب در حالی از روز گذشته فیلتر شده که هر روز توقف فعالیت آن به گفته برخی فعالان این حوزه میلیونها ضرر به این شرکت وارد میکند.
توقف، پلمب و فیلتر فقط به این چند کسبوکار محدود نشده و برخی دیگر از استارتاپها هم از فضای ایجاد شده ابراز نگرانی میکنند و معتقدند که هر آن انتشار یک تصویر از کارمندان زنشان بدون حجاب در فضای مجازی، ممکن است آنها را در خطر تعطیلی قرار دهد. برای نمونه شب گذشته برخی از کاربران توییتر با انتشار تصاویر جدید و بدون حجاب کارکنان زن چند استارتاپ، خواسته بودند که با این کسبوکارها هم به شکل فوری برخورد شود.
حالا باید منتظر ماند و دید ورود معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و وزیر ارتباطات به این موضوع زنجیره توقف فعالیت شرکتهای استارتاپی به خاطر مسئله حجاب را متوقف میکند یا خیر؟