مارتک: گزارش عملکرد سال ۱۴۰۱ افراک به عنوان یک آژانس تبلیغات آنلاین نشان میدهد در حالی که کسبوکارها بودجههای خوبی برای مارکتینک خود برای تابستان در نظر گرفته بودند، اما در نهایت در انتهای تابستان گذشته و به دلیل شروع محدودیتهای اینترنتی و فیلترینگ پلتفرمهایی مانند گوگل ادز و اینستاگرام، تبلیغات در گوگل تا بیش از ۶۰ درصد کاهش پیدا کرد.
در واقعبر اساس گزارش افراک، در مرداد و شهریور ماه سال گذشته میزان صرف بودجه شرکتها برای مارکتینگ به اوج خود رسید، ولی در نیمه دوم سال 1401 این تمرکز و افزایش بودجه برای مارکتینک، دیگر تکرار نشد. آنطور که این گزارش نشان میدهد، در نیمه دوم سال رغبت کسبوکارها برای سرمایهگذاری در دیجیتال مارکتینگ به شکل قابلتوجهای کاهش پیدا کرد؛ هرچند حالا که کسبوکارها به ناچار خودشان را با شرایط محدودیتهای اینترنتی وفق دادهاند و راههایی را برای دور زدن فیلترینگ پیدا کردهاند، کمکم شرایط به حالت عادی خود نزدیک میشود.
خدمات بیشتر و بهبود فرآیندها
از ابتدای سال ۱۴۰۱ برای رشد بیشتر کسبوکارها در تبلیغات، خدمات جدیدی به افراک اضافه شده است که از میان آنها میتوان به تبلیغ در تیکتاک، توییچ، پینترست، اسنپچت، ردیت، اسپاتیفای و … اشاره کرد.
همچنین افراک اعلام میکند که در این زمینه سئوکاران را هم فراموش نکرده است. طبق اعلام افراک برای بهبود ویدیوهای یوتیوب و سئو صفحات سایت، ابزارهای سئو به خدمات افراک اضافه شده است که از جمله آنها میتوان به خرید ابزار Ahrefs ،Moz ،TubeRanker و … اشاره کرد.
همچنین افراک اعلام میکند که خدماتش را به فراتر از مرزهای جغرافیایی گسترش داده و برای ارائه خدمات به مشتریان بینالمللی، در سال ۱۴۰۱ افرادک ادز را راهاندازی کرده است.
طبق ادعای افراک در زمستان ۱۴۰۱ ارتباط آنها با مشتریانشان با کیفیتتر شده است. آنها برای این کار پنل کاربری افراک را بهروزرسانی کردهاند. بر اساس این بهروزرسانی، بهبود سرعت درخواستها، اضافه شدن ابزارهای سئو و یوتیوب، دریافت فاکتور رسمی از پنل، طراحی رابط کاربری جدید و تخصیص منوی جدید برای یوتیوب اتفاق افتاده است.
افراک اعلام کرده است که در سال گذشته، کاربران ۳۰ هزار مرتبه در گوگل به دنبال افراک گشتهاند. از سوی دیگر، در ۳۶۵ روز گذشته، هر ایرانی به طور متوسط ۲۰ بار تبلیغات افراک را دیده است. همچنین ۴۸ هزار و ۳۶ کمپین تبلیغاتی جدید بر اساس نیاز کاربران از طریق افراک راهاندازی شده است.
افراک همچنین اعلام میکند که تنها به فکر بهبود ارتباط خود با مشتریان با ارائه سرویسهای جدید نبوده و سعی کرده است به کاربران عادی هم کمک کند. طبق این هدف هم در سال ۱۴۰۱، ۹۶ هزار ۷۲۸ محتوای آموزشی در افراک تولید شده است. از سوی دیگر، این آژآنس تبلیغاتی ۱۰ هزار و ۴۸۰ مشاور رایگان از طریق ۴۴ هزار و ۱۱۲ تماس در اختیار افراد گذاشته است.
افراک در گزارش خود رضایت مشتریانش را هم سنجیده است؛ بر این اساس ۴۶ درصد کاربران بیش از یک سال با افراک همکاری میکنند.
از سوی دیگر افراک در گزارش خود به این نکته هم اشاره کرده است که در سال ۱۴۰۱ توانسته با اضافه کردن ابزارهای جدید، راه تشخیص کلیکهای فیک روی تبلیغات را به کسبوکارها نشان دهد. طبق این ادعا، در سال ۱۴۰۱ ابزارهای حذف کلیک فیک به خدمات افراک اضافه شده است.
ماه سخت برای مارکتینگ
در بخش دیگری از این گزارش به تاثیرات محدودیتهای اینترنتی و فیلترینگ روی بازار مارکتینگ دیجیتال پرداخته شده است. افراک در گزارش خود اعلام کرده است که در پایان تابستان کسبوکارها بیشترین صرف بودجه را در تبلیغات گوگل داشتند، اما با توجه به شرایط و اعمال فیلترینگ، در مهرماه اعتماد کاربران به تبلیغات در گوگل بیش از ۶۰ درصد گاهش داشته و تعداد اکانتهای جدید در این پلتفرم به یک پنجم رسیده است.
در واقع با اینکه کسبوکارها در مرداد و شهریور سال گذشته برای پرداخت بودجه تبلیغاتی خود دستودلبازتر بودهاند، اما در پاییز این توجه به بازار تبلیغات برای کسبوکارها از بین رفت.
چرا تبلیغات در گوگل؟
افراک با نظرسنجی که از کسبوکارهای خود انجام داده، هدف آنها از تبلیغات در گوگل را نیز استخراج کرده است. پررنگترین یا به عبارتی اصلیترین هدف از تبلیغات گوگل در سال ۱۴۰۱، افزایش فروش و تماس اعلام شده است. در ردههای بعدی نیز افزایش برندینگ و شناخته شدن، به عنوان اهداف اصلی دیده میشوند. افزایش نصب اپلیکیشن و دریافت فرم مشاوره، کم اهمیتترین هدفی بوده که کسبوکارها از تبلیغات در گوگل آن را دنبال کردهاند.
طبق بررسیهای افراک، ساعتهای جذاب برای تبلیغات هم مشخص شده است. بر این اساس، ایرانیها در ساعتهای ۱۱ تا ۱۴ بیشترین کلیک را روی تبلیغات داشتهاند.
همچنین این گزارش نشان میدهد که موبایل اولین ابزار تماشای تبلیغات است. در واقع ۹۱ درصد کاربران ایرانی گوگل ادز، با موبایل روی تبلیغات کلیک میکنند. در جایگاه بعدی کامپیوتر با ۵ درصد، تبلت و تلویزیون تنها با ۲ درصد سهم حضور دارند.
براساس این گزارش، پرجستجوترین کلمه کلیدی گوگل ادز، بلیط هواپیما است. از سوی دیگر، گرانترین کلیکها هم مربوط به سایتهای خدماتی هستند؛ یعنی سایتهای خدماتی بیشترین هزینه را برای هر کلیک میپردازند.
بنابر اعلام افراک، صنعت، گردشگری و نرمافزار بیشترین اعتماد را در سال گذشته به گوگل ادز داشتند و کلیکخورترین تبلیغات در حوزه گردشگری، نرمافزار و آموزشی بوده است.
رشد کانالهای افراک در یوتیوب
در سال ۱۴۰۱ اعتماد یوتیوبرها به افراک افزایش قابلتوجهای داشته است. طبق این گزارش در سال ۱۴۰۱، تعداد کانالهای یوتیوب افراک رشد ۵ برابری را تجربه کرده و تعداد کل کانالهای فعال افراک هم به ۴۵۰ کانال رسیده است. پراکندگی موضوعی کانالهای افراک هم شامل آموزشی، بازی، سرگرمی، کانال ولاگ، بازارهای مالی، زبان و موسیقی میشود.
براساس آمارهای ارائهشده توسط یوتیوب، میانگین درآمد ماهیانه کانالهای آموزشی 160 دلار، بازی 85 دلار و محتوای ولاگ 200 دلار بوده است. افراک ادعا میکند که سابسکرایبر یوتیوبرهای افراک جمعیتی به اندازه مشهد دارند.
نسخه کامل گزارش عملکرد افراک در سال ۱۴۰۱ را اینجا ببینید.