مارتک: به نظر میرسد که جدیدترین موج حذف اپلیکیشنهای ایرانی از استور گوگلپلی شدت گرفته است. این اتفاق که پیشتر هم در آبانماه سال گذشته و تابستان 1400 رخ داده بود، حالا گویی جدیت بیشتری دارد و در کمتر از یک هفته، به شمار این اپها اضافه شده است.
اولین مورد، اپلیکیشن دیوار بود که از شب سهشنبه ۲۳ خرداد از فروشگاه رسمی اپلیکیشن گوگل یعنی گوگلپلی حذف شد. گوگلپلی طی ایمیلی که به دیوار ارسال کرده بود، اعلام داشت که حذف دیوار با استناد به ماده ۱۶.۵ «توافقنامه توسعهدهندگان» انجام شده است و مستقیما با تحریمهای اعمالی آمریکا برای ایران ارتباط دارد. روابط عمومی دیوار در خبر خود نسبت به این اقدام اظهار نگرانی کرد و اعلام داشت که تمام توان خود را برای برگرداندن دیوار به گوگلپلی به کار خواهد گرفت.
دیجیکالا و تپسی اپلیکیشنهای بعدی بودند. تپسی در آبان ماه سال 1401 نیز برای مدتی از گوگلپلی حذف شده بود و با پیگیریهای این شرکت، دوباره به گوگلپلی بازگشت. دیجیکالا و تپسی نیز همچون آنچه که دیوار تجربه کرده است، به دلیل ماده 16.5 «توافقنامه توسعهدهندگان» از گوگلپلی حذف شدهاند. تحریمهای آمریکا که مدتی طولانیست هر از چندگاهی گریبانگیر اپلیکیشنهای ایرانی میشود، این بار به فاصله چند روز 4 اپلیکیشن ایرانی را از گوگلپلی برداشته است.
در آخرین مورد، اپلیکیشن آسانپرداخت آپ به عنوان چهارمین اپلیکیشن از این فروشگاه حذف شده است. روابط عمومی آپ نیز در واکنش به این خبر، آن را تایید کرد و اذعان داشت که همچون 3 اپلیکیشن قبلی، دلیل حذف ماده 16.5 بوده و از طریق ایمیل به آنها اعلام شده است. روابط عمومی آپ با اظهار اینکه هماکنون دسترسی آنها به اکانت این اپلیکیشن در گوگلپلی نیز بسته شده است، ضرر اصلی این تصمیم را متوجه کاربران دانست.
تیم حقوقی آپ نیز در حال پیگیری حذف این اپ است و امیدوار است که زودتر آپ به گوگلپلی بازگردد.
تحریمهای آمریکا، قوز بالای قوز!
این اولین بار نیست که موج گستردهای از محدودیتها گریبانگیر بسیاری از اپهای ایرانی میشود. پیشتر هم از سال 1400 به بعد، در چندین نوبت اپلیکیشنهایی مثل شیپور، آپارات، طاقچه، فیلیمو، بلد، تپسی و… چنین چیزی را تجربه کردهاند. تحریمها در وضعیت کنونی، آخرین چیزی هستند که کسبوکارهای زخمخورده ایرانی نیاز دارند؛ گویی تحریم خارجی و فیلترینگ داخلی دوشادوش یکدیگر کمر به قتل این کسبوکارها بستهاند. این فارغ از این بحث متخصصان است که تحریمها و حذف اپلیکیشنها تا چه اندازه برای فضای فروشگاه و امنیت کاربران مضر است و تا چه اندازه باعث به وجود آمدن بدافزارها میشود.
گوگلپلی در حال اپلیکیشنهای ایرانی را با استناد به ماده 16.5 از این فروشگاه حذف میکند که وزیر ارتباطات ایران در پاییز سال 1401 قول داده بود این مسئله را از مجامع بینالمللی پیگیری کند و پاسخ را با صاحبان کسبوکارها در میان بگذارد. از زمانی که این وعده عمومی شد تا امروز، 9 ماه گذشته است و هیچ اقدام عمومیشده موثری در راستای عملی شدن این وعده صورت نگرفته است.
در کنار همه اینها، نکته مهمی وجود دارد و آن، فیلتر بودن خود گوگلپلی در ایران است؛ بهنوعی میتوان گفت که به دلیل مسدود بودن این برنامه، تکلیف آن از ابتدا برای حکومت مشخص است و احتمالا کماکان بار پیگیری و تعامل با تصمیمگیرندان گوگلپلی به گردن خود کسبوکارها باشد.