دیجیتاتو- شاپرک در نامهای که به مدیران عامل پرداختیارها منتشر ساخته، اعلام کرده است که از تاریخ 24 آبانماه، پایانههای اینترنتی فاقد اینماد یا دارای هویت نامنطبق با مالک نماد، غیرفعال خواهند شد. این در حالی است که پیش از این شرط اخذ اینماد برای دریافت درگاه پرداخت تنها محدود به کسبوکارهای جدید بود.
اینماد اجباری یکی از دهها موضوع مرتبط با کسبوکارهای آنلاین است که براساس گفته صاحبین کسبوکار، تبعات منفی مختلفی را برای استارتاپها و فعالان این حوزه به همراه داشته است. حالا در روزهایی که فیلترینگ و محدودیتهای اینترنت نفس کسبوکارها را به شماره انداخته، فشاری مضاعف از سوی شاپرک به کسبوکارها وارد شده است.
براساس نامهای که از سوی «مجید خاکپور»، عضو هیئتمدیره انجمن صنفی کسبوکارهای اینترنتی در اختیار دیجیاتو قرار گرفته است، شاپرک 19 آبانماه با ارسال نامهای به مدیران پرداختیارها، بر انجام اقدامات مقتضی در راستای الزام درج اطلاعات صحیح پذیرندگان اینترنتی و اخذ نماد اعتماد الکترونیکی برای آنها تأکید کرده است.
ناگفته نماند از 24 آبانماه، 6 هفته به کسبوکارهای آنلاین مهلت داده شده است تا این موارد را رعایت کنند؛ پس از پایان مهلت مذکور، شاپرک رأسا پایانههای اینترنتی فاقد اینماد یا دارای هویت نامنطبق با مالک نماد را غیرفعال خواهد کرد و مسئولیت هرگونه اختلال و تبعات ناشی از آن را بر عهده شرکتها گذاشته است.
اگرچه بحث الزامی بودن اینماد طی یک سال گذشته تنها برای کسبوکارهای نوپا مطرح بود و آن دسته از فروشگاههای آنلاینی که پیش از این از خدمات پرداختیارها بهره میبردند، از اخذ اینماد معاف شده بودند، اما طبق دستور جدید شاپرک، این دسته از کسبوکارها نیز باید نماد اعتماد الکترونیکی دریافت کنند. سهماه به این فروشگاههای آنلاین مهلت داده شده تا جهت دریافت نماد اعتماد اقدام کنند. در غیر این صورت، پرداختیارها باید از ارائه خدمت به آنها جلوگیری کنند.
اجرای این دستور به شکل مشخص دو بخش از بازار را تحت تأثیر قرار میدهد: کسبوکارهای کوچک و خانگی و همینطور شرکتهای پرداختیار که درگاه پرداخت را در اختیار کسبوکارها قرار میدهند. برای مثال مشخص نیست کسبوکاری که میتواند اینماد و سپس درگاه پرداخت مستقیم بگیرد، چه نیازی به پرداختیارها خواهد داشت. از سوی دیگر این روند باعث ضربه جدی به کسبوکارهای مختلف، مخصوصاً کسبوکارهای کوچک و خانگی میشود که با فرایندهای اینماد و چالش دریافت آن هیچ آشنایی ندارند.
از سویی دیگر، مشخص نیست سرنوشت برخی کسبوکارها مانند صرافیهای رمزارز چه خواهد شد؛ چرا که هنوز قانونگذاری در مورد آنها صورت نگرفته و امکان اخذ نماد اعتماد الکترونیکی را ندارند و از خدمات پرداختیاری استفاده میکنند.
واکنش فعالین حوزه فینتک به نامه شاپرک
اما فعالین حوزه فینتک که طی یک سال گذشته بارها اثرات منفی الزام اینماد را گوشزد کردهاند، در واکنش به نامه جدید شاپرک آن را موجب نابودی کسبوکارها دانستهاند.
«محمد مهدی شریعتمدار»، رئیس هیئتمدیره انجمن فینتک با انتشار تصویری از این نامه در توییتر خود نوشت: «به کوره نارضایتی مردم فقط و فقط شما آتش ریختید. نامه زده که پس فردا چند هزار کسبوکار را میبندم، تو وظیفه تنظیمگری را انجام ندادی، حالی میخواهی ببندی؟»
«مهدی عبادی»، مدیرعامل وندار اعتقاد دارد اجرای این نامه به قیمت از بین بردن حداقل 3 هزار شغل تمام خواهد شد و تیر آخر به ریشه اکوسیستم نوآوری است.
«امیر راد» مدیرعامل صرافی نوبیتکس نیز با انتشار توییتی، ضمن انتقاد از این نامه خواهان حمایت از پلتفرمهای داخلی شد.
«رضا مسعودیفر»، بهعنوان یک کارآفرین از 5 سال رنجی که در این حوزه از سوی داخل و خارج تحمل کرده، گلایه کرده است و این اقدام شاپرک را در تضاد با شعار سال حمایت از کسبوکارهای دانشبنیان میداند.